begin_20120227_1897757929

Van huis uit weet ik niet beter dan dat er een of meer paarden in de tuin stonden. Mijn moeder komt van een boerderij, waar mijn opa nog werkte met paarden voor de ploegen. Hij begon de werkpaarden te kruisen  met volbloed paarden, die mijn moeder dan vervolgens zadelmak moest maken. Het paarden virus is bij mijn moeder blijven hangen en overgeslagen op mij.

Na mijn middelbare school heb ik op aanraden van Robbert-Jan Bons in Warendorf mijn Bereiter diploma gehaald. Dit is een 3 jarige opleiding waarbij je stage loopt en je na 1.5 jaar een tussen examen doet. Je krijg geen cijfers voor dit examen, maar er wordt je geadviseerd om door te gaan of om te stoppen ( best heftig dus.) Na 3 jaar doe je eindexamen. Dit examen duurt 2 weken! Het is dus beslist geen moment opnamen. Dit examen is intern op het Landgestud Warendorf. De examens worden afgenomen op de dekhengsten van de Duitse Staat.

Die 3 jaar heb ik bij voormalig Olympisch amazone Ellen Bontje en haar trainer Conrad Schumacher gewerkt. Dit was een super ervaring die niemand mij meer afneemt. Ellen was toen vaste kracht in het A-kader van de Nederlandse dressuur en Conrad Schumacher trainde buiten het Engelse Olympisch team ook veel Amerikanen, Mexicanen, Ieren en natuurlijk Nederlanders. Ellen is meer dan 20 jaar de stabiele factor in het Nederlandse Team geweest. Ik heb in deze tijd geleerd alle oefeningen die in de Grand Prix zitten te rijden en ik heb geleerd heel goed te kijken naar andere ruiters en amazones, want het was gebruikelijk dat iedereen elkaar hielp op Hofgut Neuhof, of het nu Ellen Bontje zelf was of gewoon een collega. Met deze opleiding ben ik verzekerd van een goede basis!

Na deze 3 jaar heb ik in Utrecht een jaar Schroevers gedaan. In dit jaar heb ik een diploma gehaald als Directiesecretaresse/ Managementassistente.

Vervolgens ben ik gaan werken op een prachtige handelsstal in Warnsveld. Maar al snel kwam ik erachter dat het rijden van alleen handelspaarden niets voor mij is. Ik reed in die tijd ruim 12 paarden per dag.

Na ruim een jaar Warnsveld ben ik weer naar Duitsland vertrokken. Naar een dekstation in Warendorf. Ook hier heb ik een jaar gewerkt en wilde toen voor mijzelf beginnen.

Via Ellen Bontje ben ik in Den Haag terecht gekomen, zij kende mensen in Monster die een ruiter zochten. Voor Jan van Pernis en Monique van de Klei heb ik ongeveer 5 jaar veel fijne paarden gereden en ik heb heel veel wedstrijd ervaring opgedaan.

Inmiddels heb ik met mijn eigen top paard Ziva de Grand Prix bereikt!

Met al deze verschillende ervaringen heb ik vele paarden in de klasse Z uitgebracht, en verschillende paarden in de klasse ZZ en nog veel meer jonge paarden opgeleid. De meeste paarden die ik heb gereden waren niet van mijzelf en werden verkocht op het moment dat ze goed Z2 liepen.

Met heel veel plezier les ik nu regelmatig bij Patrick van der Meer. Ook heb ik veel geleerd bij Edward Gal en andere top ruiters/trainers.

En ik leer nog iedere dag bij gelukkig!