Hoefslag

Subtop: Hoogste score voor Sietske de Man

alt

Op een warme subtop wedstrijd bij manege Nieuwe Oranjehoeve in Hoek van Holland was Sietske de Man gisteren degene met de hoogste dagscore. Zij stuurde Ziva (v. Jazz) in de Lichte Tour naar 68,29%. Ook naaste rivale Jessica Leijser reed een prima resultaat met Chacha Time (v. Painted Black): 66,12%. De gecombineerde rubriek ZZ-Z/PSG leverde winst op voor Dax Vendrig met Washington (v. Don Primaire) met 65,14%, gevolgd door Letty Roseboom met Crocket Times (v. Sorento) met 63,00%. Roseboom won wel de tweede ZZ-Z-proef (64,57%). Hier ontving Paulette Kral met Daniquette (v. Sandreo) het rode lint, met 63,86%.

‘Echte Jazz’

Een trotste Sietske de Man vertelt over haar PSG-proef met Ziva: ‘Ik had een prima gevoel tijdens de proef, al was de scherpte er wel een beetje af. Er waren nogal wat afzeggingen vanwege het weer, dus het was een beetje lastig ‘mikken’ met losrijden. Ziva krijgt steeds meer routine in de Lichte Tour-oefeningen en zelfs als ze er niet optimaal aan staat, behaalt ze zo’n score! We hadden wel wat foutjes, maar ik ben blij met de opmerking van de jury dat het beeld heel mooi is en dat ze een fijne aanleuning heeft. We gaan steeds een beetje beter; dit is onze hoogste score in de LT.’
Sietske, moeder van een zoon van drie en een dochter van tien maanden, heeft momenteel alleen Ziva als wedstrijdpaard. ‘Ik begon haar te rijden als vierjarige. Ze was toen van Daniëlle van Mierlo, die haar ook gefokt heeft. Zij had zelf genoeg paarden om uit te brengen op dat moment, dus ze vroeg mij om Ziva te trainen. Op een gegeven moment vertelde zij dat ze de merrie wilde verkopen. Ik wilde haar dolgraag hebben -had echt een klik met haar- maar moest eerst een koper voor mijn oude paard vinden. Toen dat gelukt was, kwam Ziva bij mij op stal. Wat karakter betreft is het een echte Jazz. Ze is sensibel, maar met beleid en geduld kon ik haar vertrouwen winnen. En nu kennen we elkaar door en door. Ze heeft een topkarakter, zeker voor de hogere sport. Er wordt wel eens gezegd dat zulke paarden net dat beetje extra voor je willen doen als je ze eenmaal voor je gewonnen hebt. Dat is zeker zo in het geval van Ziva.’ De combinatie begon in het L2 en klom stapje voor stapje omhoog.

Zonder druk naar Grand Prix

De in Warendorf als Bereiter afgestudeerde Sietske denkt dat Ziva het in zich heeft om Grand Prix te kunnen lopen. ‘Ze kan heel goed passageren en de tweeërs zijn prima bevestigd. De eners kunnen wel eens lastig worden; Ziva is zo’n heethoofd! Trainen doet Sietske bij Patrick van der Meer. De twee hadden nog overleg voor de wedstrijd. Rijden of niet, bij de voorspelde 34 graden? ‘Hij vond dat het wel kon. De manege ligt aan de Waterweg; als het een beetje waait, dan is het daar best te doen. En dat was ook zo. Natuurlijk doe je rustig aan met losrijden en spons je je paard wat vaker af tussendoor. Maar ik ben blij dat we gereden hebben.’ Leerling en pupil kennen elkaar goed. ‘Patrick weet precies wat ik nodig heb om verder te komen. We werken vooral aan de nageeflijkheid en de houding, want als die goed is, dan gaan de oefeningen ook goed. We gaan rustig verder, zonder druk, want dat gaat niet werken bij Ziva.’ (cd)

Uitslag Subtop Hoek van Holland 1 juli 2015

Foto: Eigen foto